Σχολή Αστυφυλάκων

Επιστημ. Πεδίο: 1ο, 2ο & 4o

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, ιδρύθηκε με το Νόμο 1481/84, από την έναρξη εφαρμογής του οποίου καταργήθηκαν τα Σώματα Ελληνικής Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων και οι μέχρι τότε λειτουργούσες Σχολές Οπλιτών Χωροφυλακής και Αστυφυλάκων. Από ιδρύσεώς της, μέχρι το εκπαιδευτικό έτος 1994-1995 λειτουργούσε σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 585/85, όπως αυτό είχε τροποποιηθεί.

Με την ψήφιση του Ν. 2226/94, ο οποίος αναμφισβήτητα αποτελεί ιστορικό σταθμό στην πορεία της Ελληνικής Αστυνομίας, επήλθαν ριζικές αλλαγές τόσο στον τρόπο εισαγωγής ιδιωτών στις παραγωγικές Σχολές όσο και στον τρόπο εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού. Στα πλαίσια υλοποίησης του ανωτέρω Νόμου καταρτίσθηκε και εκδόθηκε το Π.Δ.352/95 «οργανισμός Σχολής Αστυφυλάκων», το οποίο εφαρμόζεται, με ορισμένες τροποποιήσεις, από το εκπαιδευτικό έτος 1995-1996

Είναι Ανώτερη Σχολή υπερδιετούς κύκλου σπουδών, η οποία εδρεύει στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Κομοτηνής – Ξάνθης και διαρθρώνεται σε οκτώ (8) Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων (Γρεβενών, Διδυμοτείχου, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Νάουσας, Ξάνθης, Ρεθύμνου και Σητείας).

astunomia-peripoliko

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Είναι Ανώτερη Σχολή υπερδιετούς κύκλου σπουδών, η οποία εδρεύει στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Κομοτηνής – Ξάνθης και διαρθρώνεται σε οκτώ (8) Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων (Γρεβενών, Διδυμοτείχου, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Νάουσας, Ξάνθης, Ρεθύμνου και Σητείας).

Η φοίτηση των σπουδαστών διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα και χωρίζεται σε τρία (3) εκπαιδευτικά έτη. Τα δύο πρώτα διαιρούνται σε δύο αυτοτελή εξάμηνα το καθένα και το τρίτο εκπαιδευτικό έτος περιλαμβάνει το τελευταίο εξάμηνο εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι δόκιμοι αστυφύλακες διαμένουν και σιτίζονται εντός της Σχολής.

Η εκπαίδευση διακρίνεται σε θεωρητική και πρακτική και αποσκοπεί στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση, στη γενική εγκυκλοπαιδική μόρφωση και διαπαιδαγώγηση, στη γνώση της νομικής επιστήμης, στο χειρισμό των όπλων και χρήση αυτών και στη βελτίωση της φυσικής αγωγής και εκμάθηση τεχνικών αυτοπροστασίας.

Οι δόκιμοι αστυφύλακες της πρώτης εκπαιδευτικής περιόδου υφίστανται βασική αστυνομική εκπαίδευση, όπως και οι δόκιμοι υπαστυνόμοι. Μετά την ολοκλήρωσή της δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο σε επίσημη τελετή και ακολουθεί η παρακολούθηση του τακτικού εκπαιδευτικού προγράμματος εκπαίδευσης.

Οι δόκιμοι αστυφύλακες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, εκπαιδεύονται επίσης σε θέματα Οπλοτεχνικής-Σκοποβολής για την ορθή χρήση των όπλων. Η εκπαίδευση στη χρήση των όπλων γίνεται τόσο υπό συνθήκες πραγματικών καταστάσεων, όσο και υπό συνθήκες προσομοίωσης με ειδικά μηχανήματα.

Η αποτυχία στο μάθημα Οπλοτεχνική-Σκοποβολή συνιστά λόγο αποβολής του δοκίμου από τη Σχολή Αστυφυλάκων, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες.

Για την ευρύτερη μόρφωση των δοκίμων προβλέπεται η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών και επισκέψεων σε αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους και μουσεία, πολεμικές εγκαταστάσεις και άλλους χώρους επαγγελματικού ή επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Για την ψυχαγωγία τους οργανώνονται θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, συναυλίες και διαλέξεις εντός ή εκτός της Σχολής. Επίσης, διοργανώνονται αθλητικοί αγώνες, χορευτικές συγκεντρώσεις και χοροεσπερίδες.

ΕΞΕΛΙΞΗ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Οι σπουδαστές μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή Αστυφυλάκων, ονομάζονται Αστυφύλακες και τοποθετούνται με σύστημα μορίων σε οποιαδήποτε Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Έχουν τη δυνατότητα να προαχθούν στο βαθμό του Αρχιφύλακα, ώστε να υπαχθούν στην κατηγορία των Υπαξιωματικών του Σώματος. Το παραπάνω πραγματοποιείται μετά την παρέλευση 3ετίας και μέσω προαγωγικών εξετάσεων. Επίσης, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 45ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν ευμενή πρόταση των ιεραρχικά προϊσταμένων τους ότι συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα ουσιαστικά προσόντα και διαγωγή.

Αντίστοιχα, οι Αρχιφύλακες μετά την ολοκλήρωση 5ετούς υπηρεσίας μπορούν μέσω εξετάσεων να προαχθούν στο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου.

Οι ανωτέρω έχουν την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου, οι δε Αρχιφύλακες και Ανθυπαστυνόμοι κατά κανόνα εκτελούν καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας.

Οι Ανθυπαστυνόμοι μπορούν να προαχθούν στο βαθμό του Υπαστυνόμου, ύστερα από φοίτηση στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων της Αστυνομικής Ακαδημίας. Στη συνέχεια, έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν ακόμα και μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Α’.

Καθ’ υπέρβαση του καθοριζόμενου κάθε φορά αριθμού προακτέων και για την κάλυψη υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων στο βαθμό του Αρχιφύλακα, προάγονται, χωρίς εξετάσεις, οι Αστυφύλακες που έχουν πτυχίο οποιουδήποτε ελληνικού ή ισότιμου αλλοδαπού Πανεπιστημίου ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή οπουδήποτε ισότιμου προς αυτά.

Περισσότερες Πληροφορίες: