Η Προκήρυξη για τις Στρατιωτικές Σχολές 2022-23

Η Προκήρυξη για τις Στρατιωτικές Σχολές 2022-23

Προκήρυξη για τις Στρατιωτικές Σχολές 2022-2023

Η προκήρυξη για την εισαγωγή σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24.

Εκδόθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας η προκήρυξη για την εισαγωγή σπουδαστών στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές.

Η προκήρυξη αφορά την επιλογή σπουδαστών/τριών Ανώτερων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ). Για τη στελέχωση των σχολών:

  • Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ)
  • Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ)
  • Σχολή Ικάρων (ΣΙ)
  • Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ)
  • Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ)

και Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ):

  • Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ)
  • Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ)
  • Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ)

Προσόντα Υποψηφίων – Στρατιωτικές Σχολές 2022-23

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν, σύμφωνα με τον ν. 1911/1990, άνδρες και γυναίκες, για όλες τις Σχολές και Τμήματα των ΑΣΕΙ, της ΣΣΑΣ της ΣΑΝ και των ΑΣΣΥ. Τα προσόντα, τα οποία πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι των ΑΣΕΙ, της ΣΣΑΣ, της ΣΑΝ και των ΑΣΣΥ είναι τα εξής:

  1. Να έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια. Γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι/ες ομογενείς που δεν έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση, με την εισαγωγή τους (την ημέρα κατάταξης) στα ΑΣΕΙ– ΣΣΑΣ-ΣΑΝ- ΑΣΣΥ, όπως ορίζει ο Κώδικας της Ελληνικής Ιθαγένειας (ν. 3284/2004).
  2. Να έχουν σωματική και ψυχική υγεία, αρτιμέλεια και σωματική διάπλαση, όπως ορίζει το π.δ. 11/2014.
  3. Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν.4186/2013.
  4. Ειδικότερα οι υποψήφιοι/ες της Σχολής Ικάρων (όλων των τμημάτων της) πρέπει να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα σε επίπεδο Β2 (καλή γνώση) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσομάθειας και η γνώση αυτή πρέπει να βεβαιώνεται με το αντίστοιχο πιστοποιητικό αναγνωρισμένο από το κράτος, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία (βλέπε https://asep.gr, κατά την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας εγκυκλίου).
  5. Ηλικία
    • Οι υποψήφιοι/ες των ΑΣΕΙ, της ΣΣΑΣ και της ΣΑΝ, σύμφωνα με τους Οργανισμούς λειτουργίας τους, πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
      • Για τη ΣΣΕ να έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος κατά την ημερομηνία του διαγωνισμού και να μην συμπληρώνουν το εικοστό δεύτερο (22ο) έτος την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνεται ο διαγωνισμός, ήτοι οι γεννηθέντες από 1η Ιανουαρίου 2001 και μεταγενέστερα. Κατ’ εξαίρεση:
        • Για τη ΣΣΕ μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις (Εθελοντές, Οπλίτες, Οπλίτες πρότακτοι, Οπλίτες παρατεταμένης θητείας και Σπουδαστές Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων), εφόσον δεν συμπληρώνουν το εικοστό τρίτο (23ο) έτος την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνεται ο διαγωνισμός, ήτοι οι γεννηθέντες από 1η Ιανουαρίου 2000 και μεταγενέστερα.
      • Για τη ΣΙ μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις (Εθελοντές, Κληρωτοί, Κληρωτοί πρότακτοι, Κληρωτοί παρατεταμένης θητείας και Μαθητές Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων), εφόσον δεν συμπληρώνουν το εικοστό δεύτερο (22ο) έτος την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνεται ο διαγωνισμός,  ήτοι οι γεννηθέντες από 1η Ιανουαρίου 2001 και μεταγενέστερα.
      • Για τη ΣΝΔ να έχουν συμπληρώσει ή να συμπληρώνουν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο γίνεται η επιλογή και να μην έχουν συμπληρώσει την παραπάνω ημερομηνία το εικοστό δεύτερο (22ο) έτος, ήτοι οι γεννηθέντες από 1η Ιανουαρίου 2001 και μεταγενέστερα.
      • Για τη ΣΣΑΣ να μην έχουν υπερβεί κατά τη λήξη του έτους διενέργειας του διαγωνισμού, το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας τους, ήτοι οι γεννηθέντες από 1η Ιανουαρίου 2002 και μεταγενέστερα.
      • Για τη ΣΑΝ να έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο ) έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία του διαγωνισμού και να μη συμπληρώνουν το εικοστό δεύτερο (22ο) έτος την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνεται ο διαγωνισμός, ήτοι οι γεννηθέντες από 1η Ιανουαρίου 2001 και μεταγενέστερα.
    • Οι υποψήφιοι/ες των ΑΣΣΥ, σύμφωνα με τους Οργανισμούς λειτουργίας τους, πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
      • Για τη ΣΜΥ να έχουν συμπληρώσει ή να συμπληρώνουν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνεται ο διαγωνισμός και να μην έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος την παραπάνω ημερομηνία, ήτοι οι γεννηθέντες από 1η Ιανουαρίου 2002 και μεταγενέστερα.
      • Για τη ΣΜΥΝ να έχουν συμπληρώσει ή να συμπληρώνουν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν συμπληρώσει το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας τους κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους συμμετοχής τους στις εξετάσεις, ήτοι οι γεννηθέντες από 1η Ιανουαρίου 2002 και μεταγενέστερα.
      • Για τη ΣΜΥΑ να έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία του διαγωνισμού και να μην συμπληρώνουν το εικοστό πρώτο (21ο) έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνεται ο διαγωνισμός. Κατ’ εξαίρεση, μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, Οπλίτες, πρότακτοι Οπλίτες και μαθητές ΑΣΕΙ, ΣΣΑΣ, ΣΑΝ και ΑΣΣΥ, εφόσον δεν συμπληρώνουν το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας τους έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνεται ο διαγωνισμός, ήτοι οι γεννηθέντες από 1η Ιανουαρίου 2002 και μεταγενέστερα.

Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι/ες πρέπει να μην έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης για οποιοδήποτε έγκλημα ή σε φυλάκιση για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδορκία, ανυποταξία, λιποταξία, για παράβαση των Νόμων περί προστασίας της Χώρας, του Πολιτεύματος και της ελευθερίας των Πολιτών, προσβολή της Σημαίας ή του Στρατού, νομοθεσίας σχετικής με τα ναρκωτικά, τις αρχαιότητες και της νομοθεσίας περί τρομοκρατίας, καθώς και να μην έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ή να διώκονται για κάποιο από τα εγκλήματα αυτά, σύμφωνα με τον Οργανισμό κάθε Σχολής.

Να μην έχουν εκπέσει του βαθμού τους, να μην έχουν αποβληθεί από καμία Στρατιωτική Σχολή στο παρελθόν και να μην έχουν διαγραφεί για οποιοδήποτε λόγο από την ίδια Στρατιωτική Σχολή (ΑΣΕΙ, ΣΣΑΣ, ΣΑΝ και ΑΣΣΥ) στην οποία είχαν εισαχθεί στο παρελθόν, όπως ειδικά ορίζεται για τις περιπτώσεις αυτές, από τον Οργανισμό κάθε Σχολής και από την ισχύουσα νομοθεσία.

προσόντα εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές
στρατιωτικές σχολές
στρατιωτικες σχολες
στρατιωτικές σχολές αθλητική προετοιμασία Θεσσαλονίκη
αθλητική προετοιμασία υποψηφίων αγωνίσματα για τεφαα στρατιωτικές σχολές αστυνομία πυροσβεστική λιμενικό

Δικαιολογητικά, Υποβολή, Έλεγχος – Στρατιωτικές Σχολές 2022-23

H υποβολή της Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης του υποψηφίου, καθώς και των απαιτούμενων δικαιολογητικών γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω σχετικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.asei-assy.mil.gr. Ο/Η υποψήφιος/α εγγράφεται στην υπόψη εφαρμογή χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου (e-mail) και διαχειρίζεται προσωπικά την αίτησή του/της (επεξεργασία, προσωρινή αποθήκευση, οριστικοποίηση, μεταφόρτωση εγγράφων, αποστολή) πλήρως ηλεκτρονικά. Τονίζεται ότι δεν αφορά την υποβολή του Υποδείγματος «5» της Προσθήκης «5» του Παραρτήματος «Θ» (Δελτίο Ιατρικού Ιστορικού) το οποίο παραδίδεται στην υγειονομική επιτροπή των ΠΚΕ εντός κλειστού φακέλου.

Όσοι/ες έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και επιθυμούν τη συμμετοχή τους στις ΠΚΕ για μία ή περισσότερες Στρατιωτικές Σχολές, πρέπει αφενός να δηλώσουν αυτές στο Μηχανογραφικό Δελτίο του ΥΠΑΙΘ, αφετέρου να υποβάλουν με μεταφόρτωση (upload) μέσω της σχετικής εφαρμογής, εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στο Παράρτημα «Α», μια πλήρη σειρά των δικαιολογητικών που αναγράφονται στο Παράρτημα «ΣΤ». Η υπόψη Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση, η οποία αποτελεί και προαπαιτούμενο δικαιολογητικό, ΕΚΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΗ από τον υποψήφιο, υπογράφεται από τον ίδιο και από τον/τους έχοντα/ες την επιμέλεια ή επιτροπεία (σε περίπτωση ανήλικου υποψήφιου), θεωρείται για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή βάσει της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2690/1999 και μεταφορτώνεται (upload) ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής, μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά κατά την καθοριζόμενη στην παρούσα, διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, αρκεί η υπογραφή από τον έναν τουλάχιστον γονέα/κηδεμόνα ή τον ασκούντα επιμέλεια ή επιτροπεία. Η υπόψη Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση, καθώς και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά ελέγχονται μόνο από το εξεταστικό κέντρο, στο οποίο επιθυμούν να εξεταστούν. Μετά την καταληκτική ημερομηνία, δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις συμμετοχής, καθόσον η σχετική εφαρμογή απενεργοποιείται.

Οι υποψήφιοι/ες έχουν την αποκλειστική ευθύνη να μάθουν αν τα δικαιολογητικά τους έγιναν δεκτά ή όχι και να τα συμπληρώσουν-διορθώσουν, αν απαιτείται. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνει από τα εξεταστικά κέντρα. Τονίζεται ότι, όλες οι προθεσμίες – ημερομηνίες, αναφέρονται αναλυτικά στο Παράρτημα «Α». Οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης των ΠΚΕ θα ανακοινωθούν σε νεότερο χρόνο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ – ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ 2022-23

Οι υποψήφιοι/ες, οι οποίοι/ες θα γίνουν δεκτοί/ές για να συμμετάσχουν στην διαδικασία των ΠΚΕ, οφείλουν να ενημερωθούν με την ημερομηνία ανάρτησης των δεκτών υποψηφίων και με αποκλειστικά δική τους ευθύνη από την ιστοσελίδα του εξεταστικού κέντρου για το πρόγραμμα των ΠΚΕ (ψυχομετρικών, υγειονομικών, αθλητικών), τον τόπο και τον χρόνο παρουσίασης.

Οι ΠΚΕ διενεργούνται στο εξεταστικό κέντρο επιθυμίας του υποψηφίου, πλην των υποψηφίων που είναι ήδη μαθητές σε κάποιο ΑΣΕΙ-ΣΣΑΣ-ΣΑΝ-ΑΣΣΥ, οι οποίοι θα υποβάλλονται στις ΠΚΕ, στη Σχολή που φοιτούν ή στο πλησιέστερο προς τη Σχολή τους εξεταστικό κέντρο εάν στη Σχολή φοίτησής τους δεν λειτουργεί τέτοιο.

  • Ώρα παρουσίασης υποψηφίων είναι η 08:00 Ω κάθε ημέρας.
  • Οι ΠΚΕ είναι υποχρεωτικές και για τους υποψήφιους που είχαν υποβληθεί σε αυτές στο παρελθόν στην ίδια ή σε άλλη Σχολή.
  • Οι υποψήφιοι/ες των ΑΣΕΙ, ΣΣΑΣ, ΣΑΝ και ΑΣΣΥ, προσερχόμενοι την πρώτη ημέρα στο εξεταστικό κέντρο επιθυμίας τους για τις ΠΚΕ, γίνονται δεκτοί/ές, έχοντας μαζί τους υποχρεωτικά εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο το έντυπο της Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης, τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που απέστειλαν ηλεκτρονικά στο εξεταστικό κέντρο, την αστυνομική τους ταυτότητα, το Δελτίο Υγειονομικής Εξέτασης (Υπόδειγμα «3» του Παραρτήματος «Θ»), το Δελτίο Ιατρικού Ιστορικού (Υπόδειγμα «5» του Παραρτήματος «Θ») την εναρκτήριο ημέρα των υγειονομικών εξετάσεων.
  • Υποψήφιοι/ες που δεν έχουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, δεν θα γίνονται δεκτοί/ές, εκτός αν προσκομίσουν βεβαίωση της Αστυνομικής Αρχής με φωτογραφία σφραγισμένη, όπου θα αναγράφεται ότι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά για την έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
εποπ προετοιμασία αθλήματα αγωνίσματα 2022 προκήρυξη

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Υποβολή ηλεκτρονικά Αίτησης-Δικαιολογητικών από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 08:00 έως και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 24:00.

Έκδοση Κατάστασης Υποψηφίων με Ελλιπή Δικαιολογητικά έως και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023.

Υποβολή Ελλιπών Δικαιολογητικών έως και την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 24:00.

Έκδοση τελικής κατάστασης δεκτών υποψηφίων για συμμετοχή στις ΠΚΕ καθώς και προγράμματος διεξαγωγής των ΠΚΕ (τόπος–χρόνος): Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Οι ΠΚΕ, οι οποίες προβλέπονται για τους υποψηφίους Στρατιωτικών Σχολών, είναι ένα ενιαίο σύστημα επιλογής που περιλαμβάνει Ψυχομετρικές δοκιμασίες, Υγειονομικές εξετάσεις και Αθλητικές δοκιμασίες.

Επισημαίνεται ότι για τις ΠΚΕ των Ελλήνων του Εσωτερικού-Εξωτερικού του έτους 2023 και για την περίπτωση των υποψηφίων, που δε θα συμμετάσχουν λόγω προβλημάτων, που τεκμηριωμένα-βεβαιωμένα δεν θα μπορέσουν να αποτραπούν, με μέτρα άκρας σύνεσης και επιμέλειας, επιπροσθέτως και εκείνων που νόσησαν με COVID-19 κατά τη διάρκεια της περιόδου των ΠΚΕ, θα δύνανται να επαναπρογραμματισθούν, αποκλειστικά και μόνο για διάστημα δύο (2) εβδομάδων, με μέριμνα των εξεταστικών κέντρων και σε περιόδους που θα καθορισθούν στην συνέχεια από το ΓΕΕΘΑ. (Επαναληπτικές Εξετάσεις των Ελλήνων του Εσωτερικού- Εξωτερικού, έτους 2023). Για την ανωτέρω διευκόλυνση απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού νόσησης ή των απαραίτητων δικαιολογητικών από τα οποία προκύπτει το ανυπέρβλητο κώλυμα ή ο τραυματισμός. Ειδικότερα για τους υποψηφίους, Ελλήνων εσωτερικού και εξωτερικού, που εμπίπτουν στις παραπάνω αναφερόμενες κατηγορίες κωλυμάτων ή νόσησης, και δεν θα συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες ΠΚΕ, κατά την τελευταία εβδομάδα, θα επαναπρογραμματίζονται κατά τη δεύτερη εβδομάδα των επαναληπτικών ΠΚΕ, με μέριμνα των εξεταστικών κέντρων.

ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Οι ψυχομετρικές δοκιμασίες διενεργούνται από επιτροπή ψυχομετρικών δοκιμασιών για τη διαπίστωση της καταλληλότητας των υποψηφίων για σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις και περιλαμβάνει:

  1. Διερεύνηση χαρακτηριστικών προσωπικότητας.
  2. Διερεύνηση γνωστικών ικανοτήτων.
  3. Δομημένη ατομική συνέντευξη επαγγελματικής καταλληλότητας.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Οι υποψήφιοι/ες έχουν την υποχρέωση να προσκομίσουν το Δελτίο Ιατρικού Ιστορικού (Υπόδειγμα «5» του Παραρτήματος «Θ») και τις παρακάτω εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες θα επαναληφθούν εντός του 1ουδεκαπενθημέρου κατάταξης, με μέριμνα των Σχολών, για όσους επιτύχουν και εισαχθούν σε αυτές:

  1. Γενική αίματος, ουρία, σάκχαρο, κρεατινίνη, τρανσαμινάσες, αιμοσφαιρίνη και γενική ούρων με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας).
  2. Ακτινογραφία θώρακα FACE με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας).
  3. Ηλεκτροκαρδιογράφημα με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Δ.Ι. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας), στην οποία να αναφέρεται ότι δύναται να συμμετάσχουν σε αθλητικές δοκιμασίες.
  4. Οφθαλμολογική εξέταση με καταγραφή της οπτικής οξύτητας, του βαθμού διαθλαστικής ανωμαλίας εκάστου οφθαλμού, την ύπαρξη ή μη δυσχρωματοψίας και την ύπαρξη νοσήματος ή πάθησης με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας).
  5. Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση και ακοόγραμμα με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας).
  6. Γυναικολογική εξέταση (μόνο για υποψήφιες) με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας).

Οι εξετάσεις-γνωματεύσεις μπορούν να διενεργηθούν σε Νοσηλευτικά ιδρύματα Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας, με την προϋπόθεση να έχουν πραγματοποιηθεί από 30 Ιανουαρίου 2023 και μεταγενέστερα και να διακρίνεται ευκρινώς η ημερομηνία και η σφραγίδα ιατρού. (ΠΡΟΣΟΧΗ: μη προσκόμιση ΟΛΩΝ των παραπάνω εξετάσεων κατά την πρώτη ημέρα αποτελεί αιτία αποκλεισμού από τη συνέχεια των ΠΚΕ).

Επιπλέον τονίζεται ότι, κατά την κατάταξη των επιτυχόντων στην αντίστοιχη Σχολή, απαιτείται από αυτούς η τήρηση των τιθέμενων σωματομετρικών ορίων εισαγωγής και του Δείκτη Μάζα Σώματος (ΔΜΣ).

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΑγωνίσματαΣΣΕ & ΣΜΥ Όπλα, ΣΙ Ιπτ, ΣΝΔΣΣΑΣ, ΣΣΕ & ΣΜΥ Σώματα, ΣΙ Μηχ, ΣΑΝ, ΣΜΥΝ, ΣΜΥΑ
Δρόμος 1000μ4' και 20''4' και 30''
Δρόμος 100μ16''17''
Άλμα σε Μήκος3,60μ3,60μ
Άλμα σε ύψος1,05μ1,00μ
Σφαιροβολία
(Μ.Ο. με Δεξί και Αριστερό)
4,50μ4,40μ
Ελεύθερη Κολύμβηση 50μ
(Μόνο για ΣΙ ιπτ, ΣΝΔ, ΣΜΥΝ)
2'2'
  • Οι υποψήφιοι/ες έχουν δικαίωμα για τα αγωνίσματα των δρόμων μίας (1) προσπάθειας και για τα άλματα και τις ρίψεις τριών (3) προσπαθειών.
  • Στη ρίψη σφαίρας, ως τελική επίδοση υποψηφίου/ας ορίζεται ο μέσος όρος του αθροίσματος της καλύτερης επιμέρους επίδοσης με το αριστερό και με το δεξί χέρι με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όλους τους υποψηφίους/ες.
  • Η αθλητική περιβολή των υποψηφίων αποτελεί αποκλειστικά δική τους επιλογή και ευθύνη.
  • Η σειρά διεξαγωγής των αγωνισμάτων καθορίζεται με ευθύνη των Σχολών, ανάλογα με τις επικρατούσες την τρέχουσα ημέρα κλιματολογικές και λοιπές συνθήκες και των αριθμό των υποψηφίων.
  • Οι υποψήφιοι/ες έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής στις Σχολές προτιμήσεώς τους, εφόσον κρίνονται επιτυχόντες/ούσες στις αθλητικές δοκιμασίες, στα όρια που προβλέπονται, για τη συγκεκριμένη Σχολή.
  • Οι υποψήφιοι/ες για να επιτύχουν στις αθλητικές δοκιμασίες, συνιστάται να έχουν προετοιμασθεί εκ των προτέρων κατάλληλα.
  • Υποψήφιος/α που θα αποτυγχάνει να επιτύχει το όριο σε κάποια από τις αθλητικές δοκιμασίες, δεν θα συνεχίζει να εξετάζεται και στις υπόλοιπες.
  • Σε περιπτώσεις προϋπάρχοντος τραυματισμού υποψήφιου/ας, πρόβλημα υγείας ή γυναικολογικής φύσης, υποχρεωτικά να προσκομίζεται βεβαίωση από ιδιώτη ιατρό ή Νοσοκομείο (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Δ.Ι.), στην οποία να βεβαιώνεται το πρόβλημα, καθώς και να αναγράφεται η ημερομηνία αποκατάστασής του, προκειμένου ο/η υποψήφιος/α να αναπρογραμματίζεται ανάλογα από το αντίστοιχο εξεταστικό κέντρο. Η ανωτέρω εναλλακτική ημερομηνία να μην υπερβαίνει το πέρας της περιόδου των ΠΚΕ του αντίστοιχου εξεταστικού κέντρου. Στην περίπτωση μη προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης ο υποψήφιος/α πρέπει να γνωστοποιεί στον ιατρό που παρίσταται στις δοκιμασίες, το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και να εξετάζεται απ’ αυτόν πριν την έναρξη οποιασδήποτε αθλητικής δοκιμασίας. Τέλος, σε περίπτωση τραυματισμού του/της υποψήφιου/ας κατά την ημέρα διεξαγωγής των αθλητικών δοκιμασιών, θα προγραμματίζεται για επανεξέταση, εφόσον εξεταστεί από τον παρόντα στο σημείο ιατρό. Η επανεξέταση θα προγραμματίζεται εντός του χρόνου διεξαγωγής των ΠΚΕ, τόσο των Ελλήνων του Εσωτερικού όσο και του Εξωτερικού, του εκάστοτε εξεταστικού κέντρου και θα γίνεται στο σύνολο των αγωνισμάτων.