Προσλήψεις χιλιάδων ΕΠΟΠ 2020-22

Προσλήψεις χιλιάδων ΕΠΟΠ 2020-22

Προσλήψεις ΕΠΟΠ 2020- 22

Η κρίση στο Αιγαίο δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο ΓΕΣ, το οποίο προχωράει άμεσα σε προσλήψεις ΕΠΟΠ.

Προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) για τα έτη 2020 έως 2022 ανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Ωράριο εργασίας στρατιωτικού προσωπικού Μετεωρολογικών Σταθμών» και αφορά σε ελλείψεις στους συγκεκριμένους σταθμούς.

Μην αφήσεις το μέλλον σου στην τύχη. Προετοιμάσου μαζί μας… με τον προπονητή που μπορεί να σε βοηθήσει, ώστε το όνειρο σου να γίνει πραγματικότητα.Μην αφήσεις το μέλλον σου στην τύχη. Προετοιμάσου μαζί μας… με τον προπονητή που μπορεί να σε βοηθήσει, ώστε το όνειρο σου να γίνει πραγματικότητα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «κατά τους θερινούς μήνες, παρατηρήθηκαν προβλήματα στα ποσοστά της στελέχωσης των μετεωρολογικών σταθμών, ιδιαίτερα εκείνων της νησιωτικής χώρας, κατά βάση λόγω της λήψης των θερινών κανονικών αδειών από το προσωπικό. Γι’ αυτόν τον λόγο, το ΓΕΑ -ως καθ ύλην αρμόδιο για τη στελέχωσή τους- ενισχύει τους μετεωρολογικούς σταθμούς με στρατιωτικό προσωπικό, όποτε αυτό απαιτείται, λαμβανομένων υπόψη των τρεχουσών συνθηκών και πάντοτε σε συντονισμό με την ΕΜΥ».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «μακροπρόθεσμα, το πρόβλημα της χαμηλής στελέχωσής τους θα αντιμετωπιστεί, αρχικά με την προσεχή πρόσληψη νέων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) και στη συνέχεια με τις προωθούμενες διαδικασίες πρόσληψης ΕΠΟΠ για τα έτη 2020 έως και 2022, μεταξύ των οποίων θα συμπεριλαμβάνεται και προσωπικό ειδικότητας μετεωρολόγου παρατηρητή (ΟΜΕΤ)».

Περαιτέρω, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε:

«Το προσωπικό των μετεωρολογικών σταθμών εργάζεται με το σύστημα 24ωρης απασχόλησης (βάρδιες) και αποτελεί ειδικό καθεστώς που δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της επιπλέον χορήγησης απαλλαγών (ΟFF), το οποίο διέπει το λοιπό στρατιωτικό προσωπικό που εκτελεί 24ωρες υπηρεσίες διανυκτερεύσεως.

Προς αποφυγή φαινομένων υπερωριακής απασχόλησης, το ΓΕΑ μεριμνά, επίσης, για την ενίσχυση των μετεωρολογικών σταθμών. Αναφορικά με τη νομοθέτηση αμοιβής της υπερωριακής εργασίας, επαναλαμβάνω ότι η πολιτική για τις πάσης φύσεως αποδοχές εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΘΑ και ασκείται αποκλειστικά από το υπουργείο Οικονομικών».

Προσλήψεις ΕΠΟΠ 2020: «Αγκάθι» η επάνδρωση των Σωμάτων

Υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως κατά τη διάρκεια της έντασης με την Τουρκία αυτό που έλειψε περισσότερο ήταν το προσωπικό. Δυστυχώς, τα 10 χρόνια της κρίσης άφησαν το αποτύπωμά τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες έμειναν υποστελεχωμένες μιας και οι προσλήψεις θυσιάστηκαν στον… βωμό των μνημονίων.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η τελευταία φορά που έγιναν προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) ήταν το 2011, εννέα χρόνια πριν!

Η στρατιωτική ηγεσία προβληματίζεται επίσης και για τη γήρανση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι περισσότεροι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) είναι πλέον άνω των 45 ετών και πλησιάζουν τα έτη συνταξιοδότησης.

Άμεσο κάλεσμα για ΕΠΟΠ και ΟΒΑ

Οι Επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» έχουν καταρτήσει εδώ και καιρό σχέδιο για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας έχουν βρει ανταπόκριση και από την πολιτική, η οποία αντιλαμβάνεται πως εκτός από την εξοπλιστική ενίσχυση, απαιτείται άμεσα «τονωτική ένεση» με προσωπικό.

Ήδη, οι προσλήψεις των 2.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) έχουν ολοκληρωθεί και σταδιακά θα ενταχθούν όλοι στο δυναμικό των τριών Σωμάτων.

Παράλληλα, έχουν εκκινήσει διαδικασίες για την πρόσληψη χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) εντός των επόμενων μηνών, πιθανότατα στις αρχές του 2021. Πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο ακόμα και για 6.000 προσλήψεις, που αν επιβεβαιωθούν θα δώσουν σημαντική «ανάσα» στα τρία Σώματα.

Όπως τονίζουν υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές, στόχος είναι ο Στρατός να ανανεωθεί περισσότερρο με προσλήψεις ΕΠΟΠ και λιγότερο με ΟΒΑ, καθώς υπάρχει ανάγκη για στελέχη που θα μείνουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων πολλά χρόνια. Επισημαίνουμε πως η θητεία των ΟΒΑ διαρκεί τρία χρόνια με δικαίωμα επανακατάταξης άλλα τρία, ενώ οι ΕΠΟΠ υπηρετούν επτά χρόνια και έχουν δικαίωμα μονιμοποίησης.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα δοθεί μεγάλο βάρος και στην «ποιότητα» των ατόμων που θα επιλεχθούν, με τους Επιτελείς να επιθυμούν ένα προσωπικό καταρτισμένο, που θα εκπαιδεύεται συνεχώς, θα εξειδικεύεται και θα γίνεται αποτελεσματικότερο.

Επίσης, εξετάζεται και η αύξηση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές. Για την στρατιωτική ηγεσία αποτελεί πάγιο αίτημα η αύξηση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές στα προ Μνημονίων επίπεδα. Τι σημαίνει αυτό; Περίπου 1.400 σπουδαστές ανά ακαδημαϊκό έτος.

Όσον αφορά την στρατιωτική θητεία, οι Επιτελείς φέρονται να έχουν εισηγηθεί αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες στον Στρατό Ξηράς, να πάει δηλαδή στους 12, όπως ακριβώς στο Ναυτικό και την Αεροπορία. Ωστόσο φαίνεται πως το ενδεχόμενο αυτό, προς ώρας τουλάχιστον δεν είναι ορατό.

Τα απαιτούμενα προσόντα

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνδρες και γυναίκες, σε όλες τις ειδικότητες, με κοινά κριτήρια και διαδικασίες.

Οι ΕΠΟΠ πρέπει:

  • Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια.
  • Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας. Και να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος κατά το έτος κατάταξης τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
  • Να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,65μ.
  • Να έχουν γραμματικές γνώσεις, το επίπεδο των οποί­ων καθορίζεται κατά ειδικότητες με απόφαση του Υπουρ­γού Εθνικής ‘Aμυνας και να μην είναι κατώτερες του κατό­χου απολυτηρίου Γυμνασίου.
  • Να είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (I/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέ­ταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων.
  • Να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, ψευδή ανώμοτη κατάθεση, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση, παράβαση καθήκοντος, ανυποταξία, λιποταξία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας, όπλων, πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών.
  • Να μην έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακούργημα ή οποιοδήποτε πλημμέλημα της προηγούμενης υποπαραγράφου, έστω και αν το αδίκημα έχει παραγραφεί.
  • Να μην έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα με αμετάκλητη απόφαση.
  • Να μην έχουν εκπέσει ή υποβιβασθεί του βαθμού τους οι εκπληρώσαντες τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
  • Να έχουν όσοι ήδη υπηρετούν θετική εισήγηση για κατάταξη από τον τελευταίο Διοικητή τους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

  • Δεν μπορούν να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες. Όσοι εκπλήρωσαν άοπλη θητεία ή εναλλακτική πολιτική – κοινωνική υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας.
  • Δεν μπορούν να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες. Πρώην υπαξιωματικοί, που, ενώ υπηρετούσαν ως μόνιμοι ή εθελοντές, παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν για οποιαδήποτε αιτία.

Τα παραπάνω απαιτούμενα προσόντα, με την επιφύλαξη της διάταξης, πρέπει να συντρέχουν κατά το χρόνο της προκήρυξης των Επαγγελματιών Οπλιτών. Και κατά το χρόνο της κατάταξης τους. Τα δε κωλύματα συμμετοχής πρέπει να μην υπάρχουν κατά το χρόνο της κατάταξης τους.

Εκπαίδευση Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ)

Ο γενικός σκοπός της εκπαίδευσης των ΕΠΟΠ είναι να καταστούν ικανοί μαχητές. Άριστοι γνώστες της ειδικότητάς τους, των οπλικών συστημάτων, μέσων και υλικών που χειρίζονται και απαιτούν εξειδίκευση. Ώστε να εκτελούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αποστολής της Μονάδας που υπηρετούν.

Η εκπαίδευση των ΕΠΟΠ περιλαμβάνει:

  • Αρχική εκπαίδευση, διάρκειας 14 εβδομάδων (6 εβδομάδες βασική και 8 εβδομάδες εκπαίδευση μαχητή).
  • Εκπαίδευση στην ειδικότητα, διάρκειας από 4 έως 113 εβδομάδες, ανάλογα με την ειδικότητα.
  • Εκπαίδευση Υποψήφιων Βαθμοφόρων, διάρκειας 4 εβδομάδων.
  • Επιχειρησιακή εκπαίδευση στην Μονάδα υπηρέτησης.
  • Εκπαίδευση μετά τη Μονιμοποίηση, διάρκειας 4 εβδομάδων.