Προκήρυξη για την Πυροσβεστική Ακαδημία 2021

Προκήρυξη για την Πυροσβεστική Ακαδημία 2021

Το Υπουργείο Προστασία του Πολίτη και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ανακοίνωσε την προκήρυξη για την εισαγωγή σπουδαστών στην Πυροσβεστική Ακαδημία (Σχολή Αξιωματικών και Πυροσβεστών), μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22.

Ο αριθμός θέσεων των υποψηφίων που θα εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών καθορίζεται σε είκοσι πέντε (25) και στη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας καθορίζεται σε εκατόν εβδομήντα (170) εισακτέους.

Πληροφορίες για την εισαγωγή στην Πυροσβεστική Ακαδημία, τις ειδικές κατηγορίες, τις προϋποθέσεις εισαγωγής, αλλά και τις προκαταρκτικές εξετάσεις μπορείτε να βρείτε πατώντας ΕΔΩ

 

Προσόντα εισαγωγής – Πυροσβεστική ακαδημία

Οι υποψήφιοι (άνδρες και γυναίκες), πρέπει:
α. Να είναι Έλληνες πολίτες. Για όσους έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση πρέπει να έχει παρέλθει ένα (1) έτος τουλάχιστον από την απόκτησή της.

β. Να μην υπερβαίνουν το εικοστό έκτο (26ο) έτος της ηλικίας τους, κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής, ήτοι να έχουν γεννηθεί από την 01/01/1996 και μεταγενέστερα. Κατ’ εξαίρεση, για όσους υπάγονται στην ειδική κατηγορία των Εθελοντών Πυροσβεστών ΠΣ, το ως άνω ανώτατο όριο ηλικίας αυξάνεται στο τριακοστό τρίτο (33ο) έτος ήτοι να έχουν γεννηθεί από την 01/01/1989 και μεταγενέστερα.

γ. Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) για εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της χώρας. Η αναγραφόμενη διαγωγή στον τίτλο σπουδών να είναι τουλάχιστον ΚΟΣΜΙΑ.

δ. Όσοι έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις, να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να τις έχουν αναβάλει νομίμως ή να έχουν απαλλαγεί νομίμως από αυτές. Οι υποψήφιοι που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο αρκεί να έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους ή να έχουν απαλλαγεί νομίμως από το υπόλοιπο αυτής κατά το χρόνο κατάταξής τους.

ε. Να μην έχουν εκπέσει από στρατιωτικό βαθμό, αποβληθεί ή απολυθεί κατά περίπτωση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή ΟΤΑ ή άλλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, για λόγους πειθαρχίας.

στ. Να έχουν ανάστημα (άνδρες και γυναίκες) τουλάχιστον 1,70 μ., χωρίς υποδήματα.

ζ. Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Εξέτασης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για κατάταξη στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα νοσήματα, οι παθήσεις και οι βλάβες που καθιστούν έναν υποψήφιο μη ικανό για εισαγωγή στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας καθορίζονται βάσει του π.δ. 11/2014 (Α ́17) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Γ) της παρούσας προκήρυξης εμφαίνονται, ενδεικτικά, νοσήματα και σωματικές ατέλειες που αποκλείουν τους υποψηφίους από τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

η. Να έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην πατρίδα και τη δημοκρατία και να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

θ. Να μην έχουν καταδικασθεί για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή για έγκλημα ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολής του πολιτεύματος, προσβολής κατά της πολιτειακής εξουσίας, πλαστογραφίας, ψευδορκίας, ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχομένης από αμέλεια, συκοφαντικής δυσφήμισης, κλοπής, εκβίασης, απάτης, υπεξαίρεσης (κοινή και στην Υπηρεσία), απιστίας, καταπίεσης, ναρκωτικών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, εμπρησμό (με πρόθεση ή από αμέλεια) ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος από δόλο τελεσθέντος, για το οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Επίσης, να μην έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη ή εγκλεισθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα για κακούργημα ή κάποιο από τα πλημμελήματα αυτά. Υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη διά βουλεύματος, επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής αλλά δεν εισάγονται στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, αν είναι επιτυχόντες, εφόσον δεν έχει εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης κατάταξης αμετάκλητο αθωωτικό βούλευμα ή απόφαση. Ο όρος καταδίκη περιλαμβάνει και την καταδίκη σε ποινικό σωφρονισμό για τα παραπάνω εγκλήματα που αποτελούν κώλυμα κατάταξης. Η απονομή χάριτος δεν αίρει την ανικανότητα για κατάταξη εκτός εάν έχει εκδοθεί έως την ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής το, κατά το άρθρο 47 παράγραφο 1 του Συντάγματος, διάταγμα που αίρει το σχετικό κώλυμα.

ι. Να μην έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίσθηκε για τη στέρησή τους.

  • Να μην είναι χρήστες ναρκωτικών.
  • Να μην τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση, έστω και επικουρική (πλήρη ή μερική).
  • Για όσους είχαν προσληφθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα ως πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης, να μην έχει καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας τους για πειθαρχικούς λόγους ή να μην έχουν απολυθεί επειδή προσκόμισαν ψευδή ή πλαστά δικαιολογητικά.

Υποψήφιοι που έχουν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις της προκήρυξης, δεν εμπίπτουν στα κωλύματα του ίδιου κεφαλαίου και επιθυμούν να εισαχθούν σε Σχολή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, www.fireservice.gr σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα λειτουργήσει ειδικά για το Διαγωνισμό, τις ημερομηνίες από την Πέμπτη 27/05/2021 έως και την Τετάρτη 02/06/2021 (συμπεριλαμβανομένου του Σαββατοκύριακου).

Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα είναι δυνατή η υποβολή της παραπάνω αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης. Ακολούθως, ο υποψήφιος εκτυπώνει εις διπλούν το σχετικό αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης. Το οποίο θα πρέπει να προσκομίσει μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά του κεφαλαίου III της προκήρυξης.

Στο αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής ενσωματώνεται βεβαίωση ελέγχου αναστήματος και ημερομηνίας γέννησης που θα συμπληρώνεται από την αρμόδια Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών. Το αποδεικτικό αυτό σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις αναστήματος ή/και ηλικίας, επέχει θέση πρακτικού επιστροφής των δικαιολογητικών. Επισημαίνεται ότι ο υποψήφιος δεν εκτυπώνει την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση αλλά μόνο το αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής αυτής (εις διπλούν).

Ο υποψήφιος φροντίζει να γνωρίζει τον «Αριθμό Αίτησης» που έλαβε η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή του στον τρέχοντα διαγωνισμό. Στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ιστοσελίδας του ΠΣ, προκειμένου να παρακολουθεί ευχερώς τους πίνακες που προβλέπεται να δημοσιευθούν κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης οι υποψήφιοι μεταβαίνουν αυτοπροσώπως τις ημερομηνίες από την Παρασκευή 28/05/2021 έως και την Πέμπτη 03/06/2021 και από ώρα 08:00 έως ώρα 16:00 (συμπεριλαμβανομένου του Σαββατοκύριακου), στις έδρες των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών (ΔΙΠΥΝ).

Οι υποψήφιοι, κατά τις ημέρες προσέλευσής τους στις Υπηρεσίες όπου λειτουργούν οι Επιτροπές Παραλαβής Δικαιολογητικών, προσέρχονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις τρέχουσες ισχύουσες διατάξεις για τις ημέρες αυτές. Σχετικά με τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών. Οι υποψήφιοι φροντίζουν, με δική τους ευθύνη, να επικοινωνήσουν άμεσα (από 08:00 έως και16:00, συμπεριλαμβανομένου του σαββατοκύριακου). Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό, με τη ΔΙΠΥΝ/ΔΙΠΥ ή το παράρτημα αυτής, στην οποία θα μεταβούν αυτοπροσώπως στην Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών, προκειμένου να λάβουν τις σχετικές οδηγίες προσέλευσης.

Για τους υποψήφιους που εισέρχονται στους χώρους παρουσίασης στις Επιτροπές Παραλαβής Δικαιολογητικών, είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου. Οι Επιτροπές Παραλαβής Δικαιολογητικών φροντίζουν, με ευθύνη των Προέδρων τους, να τηρούν αυστηρά όλα τα μέτρα προφύλαξης για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (αποστάσεις, χρήση αντισηπτικού υγρού, φυσικός εξαερισμός αιθουσών κ.λπ.). Σύμφωνα με τις τρέχουσες ισχύουσες διατάξεις κατά τις ημέρες λειτουργίας τους, καθώς και τα οριζόμενα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Βεβαίωση ικανότητας από Στρατιωτική, Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή

Οι υποψήφιοι που υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικές εξετάσεις από Στρατιωτική, Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή στις οποίες κρίθηκαν ικανοί με τα κριτήρια του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν υποβάλλονται στις δοκιμασίες των ΠΚΕ για την Πυροσβεστική Ακαδημία.
Σε αυτή την περίπτωση οι υποψήφιοι οφείλουν να υποβάλουν τη σχετική βεβαίωση ικανότητας στη ΔΙΠΥ(Ν) που υπέβαλαν την αίτηση συμμετοχής στο Διαγωνισμό κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έως και την ημέρα λήξης της διενέργειας των ΠΚΕ του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε περίπτωση που οι προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών, Αστυνομικών ή Λιμενικών Αρχών διενεργούνται σε μεταγενέστερο χρόνο των ΠΚΕ για την πυροσβεστική ακαδημία, η εν λόγω βεβαίωση προσκομίζεται το αργότερο τη μεθεπόμενη ημέρα (ημερολογιακά) της ολοκλήρωσης των ΠΚΕ στη Στρατιωτική, Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή, στις ανωτέρω Επιτροπές. Ομοίως, ο κανόνας της μεθεπόμενης ημέρας ισχύει και στις περιπτώσεις που οι προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών, Αστυνομικών ή Λιμενικών Αρχών, ολοκληρώνονται την προηγούμενη ημέρα της λήξης διενέργειας των ΠΚΕ του Πυροσβεστικού Σώματος ή ολοκληρώνονται ταυτόχρονα με αυτές.

Στη βεβαίωση ικανότητας αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας του υποψηφίου, ο κωδικός αριθμός του που δίνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο αριθμός τηλεφώνου, το ανάστημα του υποψηφίου και ότι κρίθηκε ικανός για τις Σχολές του ΠΣ. Από την ανωτέρω βεβαίωση πρέπει να προκύπτει ότι ο υποψήφιος έχει κριθεί ικανός κατά το έτος υποβολής υποψηφιότητας, ήτοι το έτος 2021, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η βεβαίωση δεν γίνεται αποδεκτή.

Η βεβαίωση ικανότητας μπορεί να προσκομίζεται και από άλλο πρόσωπο εκτός του υποψήφιου, επισυνάπτοντας σχετική εξουσιοδότηση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής.

Όσοι προσκομίζουν την ανωτέρω βεβαίωση, θεωρούνται αυτοδικαίως ικανοί ως υποψήφιοι για τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Οι βεβαιώσεις ικανότητας παραλαμβάνονται από μέλος της οικείας Επιτροπής με αποδεικτικό.

Προϋπόθεση για υποβολή βεβαίωσης ικανότητας αποτελεί ότι οι υποψήφιοι δεν παρουσιάστηκαν και δεν εξετάστηκαν, ούτε κρίθηκαν σε Επιτροπή ΠΚΕ του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι υποψήφιοι που διακόψουν ή δεν ολοκληρώνουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, για οποιοδήποτε λόγο, κρίνονται μη ικανοί και δεν γίνεται δεκτή, τυχόν προσκομιζόμενη από αυτούς, βεβαίωση ικανότητας από Στρατιωτική, Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή. Βεβαιώσεις ικανότητας που τυχόν προσκομίσουν υποψήφιοι οι οποίοι όμως έχουν κριθεί ως μη ικανοί από τις αρμόδιες Επιτροπές των προκαταρκτικών εξετάσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, επιστρέφονται, και οι υποψήφιοι αυτοί κρίνονται ως μη ικανοί για κατάταξη από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού.

Η υποβολή της βεβαίωσης ικανότητας δεν μπορεί να γίνει σε χρόνο πέραν ημερομηνίας που καθιστά αντικειμενικά επισφαλή την έγκαιρη και έγκυρη ολοκλήρωση της διαδικασίας για την κύρωση των πινάκων ικανών και μη ικανών υποψηφίων και την αποστολή του πίνακα ικανών στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων. Η ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία θα καθοριστεί με το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων.

Όλη η προκήρυξη για την Πυροσβεστική Ακαδημία ΕΔΩ