Άσκηση , μάθηση και μνήμη

Άσκηση , μάθηση και μνήμη

Η άσκηση εκτός από τα πολύτιμα οφέλη που προσφέρει για τη σωματική μας υγεία,  αποτελεί και σύμμαχο του μυαλού ενισχύοντας τη μνήμη και τη μάθηση, όπως αποδεικνύουν οι μελέτες

Η άσκηση και τα οφέλη της για την υγεία είναι γνωστά. Μεταξύ άλλων, ενδυναμώνει τους μυς, βελτιώνει την καρδιακή και την αναπνευστική λειτουργία του οργανισμού. Παράλληλα συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.

Η σωματική άσκηση είναι όμως εξίσου ευεργετική και για την ψυχική υγεία. Μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους, να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος και να γίνετε πιο δραστήριοι. Οι ενδορφίνες, που είναι γνωστές και ως «ορμόνες της ευτυχίας». Μπορούν να βελτιώνουν τη διάθεσή σας και να έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία σας.

Ακόμη και ένας μεμονωμένος τύπος άσκησης έχει σημαντική θετική επίδραση στη διαδικασία της μάθησης και την ενδυνάμωση της μνήμης. Βάσει ανασκόπησης δημοσιευμένων μελετών από το Πανεπιστήμιο Jönköping της Σουηδίας.

Η ανασκόπηση, η οποία δημοσιεύεται στο Translational Sports Medicine, περιελαμβάνει 13 σχετικές μελέτες. Οι τύποι άσκησης που μελετήθηκαν αφορούσαν το περπάτημα, το τρέξιμο και το ποδήλατο σε άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αεροβική άσκηση από δύο λεπτά έως μία ώρα σε μέτρια έως υψηλή ένταση βελτίωσε την προσοχή,τη συγκέντρωση και τη λειτουργία μάθησης και μνήμης για έως και δύο ώρες.

Και, κατ’ επέκταση, υπογραμμίζουν ότι τα συμπεράσματα δύναται να έχουν σημαντική επίδραση σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση.

«Η άσκηση σε κάνει έξυπνο» λέει ο συν-συγγραφέας Δρ Peter Blomstrand του νοσοκομείου County Ryhov και του Πανεπιστημίου Jönköping στη Σουηδία.

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ygeiamou.gr για το ενδιαφέρον άρθρο

άσκηση και ψυχική υγεία
Tags: